Elise Verdegem

 

de ontwerpster

Elise telt geregeld haar schoenen en haar zegeningen. Dat zijn er heel wat: 2 prachtige jongens en een stoere man met klein hartje. Een schare vrienden en familie bij wie ze terecht kan. Toegang tot goeie koffie en lekkere wijn. Die schoenen dus. En sinds kort ook dat ze van haar passie haar beroep mag maken. Elke dag kunnen werken in haar atelier. Dat telt.

 

over Elise

Elise Verdegem (°1983) heeft sinds (haar) mensenheugenis een zwak voor de geur van leder en alles wat ervan gemaakt is. Toch stond het pad als lederontwerpster niet in de sterren geschreven. Gevormd als geschiedkundige bewandelde ze eerst wegen in de mode- en culturele sector. Een boeiende tijd maar wanneer de passie preekt, volgt het hart, zo blijkt. De liefde voor leder werd onbedwingbaar. Vandaag maakt een combinatie van grondige opleiding met die diepgewortelde passie van haar een ontwerpster en maakster pur sang.

 

werkwijze

Elk stuk wordt ambachtelijk vervaardigd door Elise in haar atelier. Ze beheerst het proces van ontwerp tot de laatste afwerking. Naaien gebeurt meestal met de hand waarbij ze gebruik maakt van de ambachtelijke zadelmakersteek. Een stevige steek die slijtvast naaiwerk oplevert. In combinatie met kwalitatief leder krijg je producten die jaren meegaan.

 

filosofie

Leder heeft niet bepaald een duurzaam imago. Terecht. En toch… Elise selecteert kwalitatief leder, indien mogelijk plantaardig gelooid en afkomstig van Europese huiden. De productie in eigen atelier houdt de keten kort en de oplages beperkt. Afval is er nauwelijks, want restjes leder worden gebruikt voor kleine extra’s. De hoge kwaliteit van de handgemaakte ontwerpen en een goed onderhoud leveren producten op die jaren meegaan. Precies dat probeert Elise Verdegem te doen in haar atelier.

Korter gezegd: “Koop minder, maar koester wat je koopt. Gebruik het intensief. Draag het met trots, elke dag opnieuw.”

 

De collectie